Na každý sváteční sůl sýr

Výroba sýra se provádí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. Někdy se jako syřidlo k výrobě sýrů používá vinný ocet nebo citrónová šťáva. Sýry jsou vyráběny z mléka kravského, ovčího i kozího. Sýry jsou též vyráběny i z mléka jiných savců, jako například buvolí sýr, nebo sýr velbloudí.

·         Použitím mléka od různých druhů savců se dosahuje rozličné chuti sýra, i jeho kvality.
·         Také rozdílné procento tuku v sušině a použití některých druhů bakterií a plísní ovlivňuje konečnou chuť sýra.
·         Využívají se také různé délky zrání a další rozličné postupy při zpracovávání a výrobě sýrů.
·         Chuť sýra ovlivňuje také složení potravy daných zvířat.
·         Také přidávání rozličných chuťových přísad, například bylinky, zelenina, olivy, nebo koření.
·         Chuť sýra bývá též ovlivněna pasterizací mléka.

Sýry se konzumují čistě syrové. Můžeme se požívat také sýr vařený, pečený, uzený i smažený, nakládaný. Lze jej podávat jako samotný pokrm, nebo s různými přílohami. Sýr ale také může být součástí různých omáček nebo i zálivek.

Druhy sýrů podle tvrdosti

Tvarohové, kyselé sýry – do předpřipraveného mléka se přidává zákys, nebo jen trochu syřidla. Tehdy projde sýr srážením vlivem kyseliny mléčné. Tato sraženina ztuhne po několika hodinách. Získaná sraženina se vypustí do tvarožníků nebo se novodobě odstředí v  tvarohářských odstředivkách. Na to se takto získaný tvaroh chladí a dále zpracovává.

Sýry sýřené – Jsou to sýry sladké a přírodní. Do ohřátého a předem připraveného mléka se přimíchává smetanový zákys, pomocné mléčné kultury a syřidlo. Srážením v mléce se vytvoří sýřenina. Získaná sýřenina se postupně krájí, dává tuhnout, přidává se do ní voda na čištění. Potom se dosušuje a nato vypouští do lisovacích van.

Nakonec se tato sýřenina lisuje. Následně se vylisovaný sýr solí v solné lázni. Na závěr výrobního procesu je sýr balený do zracího obalu a nechává se uzrát ve sklepech k tomu určených.