Henry Ford

Henry Ford se narodil v roce 1863 v Michiganu a vyrůstal v chudé hodině. Jeho otec byl farmářem a tak i Ford musel pracovat jako farmář, tato práce ho však nebavila a většinu času trávil v dílně, kde také postavil svůj první parní stroj. Poté se začal v této oblasti dále vzdělávat a zlepšovat a později sestavil první benzínový motor.

O pár let později pak založil firmu Ford Motor Company, jejíž výroba se postupně rozšířila do celého světa. Prvním modelem byl Ford A a později začala firma vyrábět i traktory. Henry Ford také založil nadaci pro zajištění míru, která se jmenovala – Ford Foundation.

Nejznámějším modelem této firmy byl model Ford T. Ten se začal vyrábět v roce 1908 a brzy se jej prodalo několik milionů kusů a začal se prodávat po celém světě. Byl oblíbený zejména proto, že byl módní, pohodlný a dostupný. Jeho výroba skončila až po více než 30-ti letech a prodalo se ho neuvěřitelných 15 milionů. Tento model se tak stal hlavním příkladem masové výroby.

Ford také zavedl ve své společnosti pásovou výrobu jako první na světě, to sebou přineslo:
– byla zavedena montážní linka
– došlo k plánování a organizaci výroby
– rozdělení výroby na jednotlivé fáze
– racionalizace výroby
– vyráběli více zboží při nižších nákladech
– zkrácení pracovní doby a zvýšení mezd pracovníků
– zavedení sociálního programu pro zaměstnance – zdravotní péče, sportovní a kulturní vyžití
– zrušení odborů
– zvýšení produktivity práce  a zrychlení výroby jednotlivých aut až o 10 hodin

Tento způsob výroby se stal inspirací pro všechny ostatní společnosti a manažery z celého světa, včetně českého podnikatele Tomáše Bati.
Fordovy závody se pak rozšířili do celého světa, například do Belgie, Itálie či Německa a byla tak dostupná všem. Jeho úspěch znamenal nejen revoluci v průmyslu, ale velký vliv na moderní kulturu.